FILTROVAŤ

Virgil Abloh a Mercedes-Maybach vytvorili vrcholné vozidlo s odkazom na predošlú spoluprácu

Spolupráca zosnulého Virgila Abloha so značkou Mercedes-Maybach vyvrcholila uvedením limitovanej edície Triedy S a kolekcie Capsule Collection, obe inšpirované projektom MAYBACH.

Stuttgart. Mercedes-Maybach odhalil poslednú kapitolu projektu MAYBACH, ktorou je spolupráca so zosnulým umelcom, architektom, kreatívnym riaditeľom, módnym návrhárom a filantropom Virgilom Ablohom. Vozidlo, ktoré bolo v roku 2021 navrhnuté v spolupráci s Gordenom Wagenerom, dizajnovým riaditeľom Mercedes Benz Group AG, bolo dokončené v novembri pred predčasným úmrtím Abloha a je k dispozícii v edícii, ktorá je prísne obmedzená na 150 kusov. Predstavenie sa uskutoční v rovnakom čase ako zverejnenie kolekcie Capsule Collection, ktorú Virgil Abloh navrhol v spolupráci so značkou Off White™. Táto kolekcia bola vyvinutá v súvislosti so štúdiou elektrického vozidla Project MAYBACH a je k dispozícii na vybraných trhoch výhradne v internetových obchodoch Off White™, Farfetch, Maybach – Icons of Luxury a Off White™ Stores.

Značka Mercedes-Maybach určuje hranice luxusu už viac ako jedno storočie a limitovaná edícia Maybach by Virgil Abloh, pokračuje v tejto tradícii prostredníctvom vozidla Mercedes-Maybach S 680 s plnou výbavou (kombinovaná spotreba paliva podľa WLTP: 14,3 - 13,4 l/100 km; kombinované emisie CO2: 326 - 304 g/km)[1]. Exteriér vozidla, ktoré bolo vyvinuté vysokošpecializovaným tímom odborníkov na individuálne prispôsobenie a tímom remeselníkov programu Mercedes Maybach Manufaktur v Sindelfingene, je nalakovaný dvojfarebným špeciálnym lakom, ktorý bol vytvorený exkluzívne pre projekt MAYBACH. Horná časť vozidla je nalakovaná v lesklej obsidiánovej čiernej farbe, dolná časť, boky a špeciálne kované disky sú zasa nalakované pieskovým farebným odtieňom.

Vysoká remeselná kvalita sa prejavuje aj v interiéri vozidla vďaka identickému dvojfarebnému vyhotoveniu. Štvormiestna konfigurácia, volant, dolná časť prístrojovej dosky a čalúnenie stropu sú potiahnuté kožou napa v čiernej a pieskovej farbe a sú vybavené ozdobnými lištami v pieskovej farbe. Podlahové rohože s vysokým vlasom majú čiernu farbu, sú olemované kožou v pieskovej farbe a je na nich vyšité logo Mercedes Maybach. Na zdôraznenie monolitického vzhľadu sú rámy okien nalakované a v strede stredovej konzoly vo vyhotovení z klavírového čierneho laku, v čalúnení zadných sedadiel, v nástupných lištách a opierkach hlavy je vygravírované špeciálne logo Mercedes Maybach a Virgil Abloh.

Jedinečným prvkom limitovanej Triedy S je na mieru prispôsobené používateľské rozhranie, ktoré vodičovi predstavuje ešte luxusnejší variant balíka systému Maybach MBUX na najvyššej technologickej úrovni. Zvolené vizuálne prvky sa používajú tak, aby zušľachtili digitálny obsah: od tlačidla Domov s farebným okrajom a logom značky, ktoré označuje túto edíciu, až po profilové obrázky, ktoré sú ozdobené luxusnými módnymi doplnkami. Výsledkom je ešte intuitívnejšie vozidlo, z ktorého vyžaruje nezameniteľný štýl limitovanej edície - od exteriéru až po interiér. Z každého okamihu, ktorý vodič strávi na ceste, sa stáva čosi výnimočné.

Všetci zákazníci získajú špeciálne vyhotovenú drevenú škatuľu, ktorá je potiahnutá kožou napa v pieskovej farbe a obsahuje logo značky Mercedes Maybach a Virgila Abloha. Darčekový box obsahuje model vozidla v mierke 1 : 18, oba kľúče od vozidla a karabínu. Okrem toho zákazníci ako darček získajú špeciálnu plachtu na zakrytie vozidla s logom značky Mercedes Maybach a Virgila Abloha.

Kolekcia Capsule Collection bola navrhnutá Virgilom Ablohom v spolupráci so značkou Off White™ v kombinácii so štúdiou elektrického vozidla projektu MAYBACH. Obsahuje tričká v pieskovej farbe z pranej bavlny so vzhľadom retro, mikiny a mikiny s kapucňou z čiastočne kefovaného bavlneného rúna, ako aj šiltovky z plachtoviny a pretekárske rukavice z plachtoviny, neoprénu a kože z divých zvierat, ktoré sú povrstvené a vyšité s čiernym rozstrekovým efektom.

Trieda S v limitovanej edícii je tretím spoločným projektom Abloha so značkou Mercedes Benz a jeho druhým projektom so značkou Mercedes Maybach. Značka Mercedes Benz predstavila 1. decembra 2021 projekt MAYBACH v rámci podujatia Miami Art Week v Rubell Museum v Miami: je to štúdia, ktorá ukazuje možnosti budúceho dizajnu elektrických vozidiel. Rok predtým Abloh a Wagener, ktorých hnala spoločná vášeň v snahe obohatiť debaty o luxusnom dizajne, nanovo interpretovali Mercedes Benz Triedy G v projekte Geländewagen.

Gorden Wagener, šéfdizajnér Mercedes-Benz Group AG, hovorí: „Som neuveriteľne hrdý na dielo, ktoré sme vytvorili v spolupráci s Virgilom. Od projektu Geländewagen, ktorý s našou ikonickou Triedou G určil kritériá pre kooperácie medzi módnym a automobilovým odvetvím, až po projekt MAYBACH, prostredníctvom ktorého sa významné dedičstvo značky Mercedes Maybach prenieslo do budúcnosti, sme sa spolu s Virgilom vydali na skutočne nové cesty. Limitovaná edícia Maybach by Virgil Abloh je príkladom symbiózy inovatívneho dizajnu a najvyššieho umenia remeselnej výroby, ktorá sa teraz dostáva na cestu."

Bettina Fetzer, viceprezidentka komunikačného a marketingového oddelenia Mercedes-Benz AG hovorí: „Spolupráca s Virgilom na projekte MAYBACH bola jedinečnou a inšpiratívnou cestou za myšlienkou ducha doby, spoločnej tvorby a súčasného luxusu značky Mercedes Benz. Vývoj produktov, ktoré si záujemcovia môžu kúpiť, bol tentokrát pre obe strany kľúčom k podpore spolupráce. Limitovaná edícia Maybach by Virgil Abloh a kolekcia Capsule Collection vytvárajú skutočne výnimočný zážitok pre zákazníka a je pre nás cťou predstaviť tieto produkty."

Spolupráca s Ablohom je len jedným príkladom toho, že značka Mercedes Maybach naďalej pokračuje v inovácii a evolúcii. Mercedes Maybach s výhľadom do budúcnosti uvedie v roku 2023 na trh svoj prvý plnoelektrický model. Trvalá udržateľnosť sa však týka nielen techniky pohonu, ale aj materiálov, ktorými je vozidlo vybavené. V procese vývoja vypracováva značka Mercedes Benz koncepciu recyklácie pre každý model, pričom sa pri všetkých konštrukčných dieloch a materiáloch skúma ich vhodnosť pre rozličné stupne procesu recyklácie. Cieľom je znížiť vplyvy materiálov, ktoré sú použité pri výrobe každého vozidla značky Mercedes Benz, na životné prostredie.

O Virgilovi Ablohovi (1980 - 2021)

Virgil Abloh sa narodil v Rockforde v štáte Illinois. Bol umelcom, architektom, inžinierom, kreatívnym riaditeľom, umeleckým riaditeľom, priemyselným dizajnérom, módnym návrhárom, hudobníkom, bol aktívny ako DJ a filantrop. Po získaní diplomu ako stavebný inžinier na Univerzite Wisconsin-Madison ukončil magisterské štúdium v odbore architektúra na univerzite Illinois Institute of Technology (IIT), Chicago. Na univerzite IIT, kde študoval podľa študijného plánu, ktorý pôvodne vypracoval Ludwig Mies van der Rohe, vyvinul Abloh základ pre svoju umeleckú prax. Múzeum súčasného umenia v meste Chicago vystavilo v lete 2019 retrospektívu jeho prác v podobe putovnej výstavy – bola to jedna z najnavštevovanejších výstav v histórii tohto múzea. Abloh bol kreatívnym riaditeľom a zakladateľom značky Off White, ako aj umeleckým vedúcim kolekcie pánskej módy značky Louis Vuitton.

[1] Uvedené hodnoty sú hodnoty CO2 zistené podľa skúšobného postupu WLTP v zmysle článku 2 bodu 3 vykonávacieho nariadenia (EÚ) 2017/1153. Na základe týchto údajov bola vypočítaná spotreba paliva.